ویزا

اخذ ویزا، به ویژه ویزا توریستی، از مهم‌ترین مراحل یک سفر خارجی محسوب می‌شود؛ با این‌حال برخی از چالش‌های اخذ ویزا باعث شده‌اند برخی از مسافران در شروع و برنامه‌ریزی سفر با مشکل روبه‌رو شوند. سفرمارکت با ارائه امکانات ویزا به متقاضیان، این مرحله از سفر را نیز به قدمی راحت و بی‌دردسر تبدیل کرده است.سفرمارکت در تمام مراحل سفر همراه شماست؛ خواستار سفر به هر شهر یا کشوری که باشید با بهره بردن از خدمات ویزا سفرمارکت و انتخاب تأمین‌کننده‌ی مورد نظرتان از بین ارائه‌دهندگان خدمات ویزا، می‌توانید به راحتی مدارک خود را تکمیل کرده و راهی سفر شوید.

ویزا چیست؟

ویزا که به طور رسمی به آن روادید هم می‌گویند به زبان ساده مجوز ورود مسافران خارجی به یک کشور است. با داشتن ویزا افرادی که ملیتی غیر از ملیت کشور میزبان دارند از طرف دولت آن کشور اجازه ورود و اقامت در آن را پیدا می‌کنند. در واقع باید گفت مقامات کشورهای مختلف قوانین خاصی برای ورود مسافران خارجی به خاک کشورشان تعریف می‌کنند و بر این اساس با صدور مجوزی به اسم ویزا برای مسافران خارجی به آنها اجازه سفر و ورود به کشورشان را می‌دهند. به این ترتیب مسافرانی که سند ویزا را دریافت می‌کنند می‌توانند به طور قانونی و با اجازه میزبان به آن کشور سفر کنند و در مدت اقامت از حق و حقوق قانونی بهره‌مند ‌شوند.

انواع ویزا برای سفرهای خارجی

بیشتر افراد روادید را صرفاً با ویزا توریستی می‌شناسند در صورتی که ویزا انواع مختلفی دارد و بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته‌بندی می‌شود. اصلی‌ترین تقسیم‌بندی ویزا بر اساس هدف سفر تعیین می‌شود. اینکه با چه هدفی به یک کشور خارجی سفر می‌کنید موجب می‌شود تا کشور میزبان شرایط خاصی را جهت ویزا برایتان در نظر بگیرد و به همین دلیل تقسیمات انواع ویزا اهمیت پیدا می‌کند. به طور مثال فردی که ویزا توریستی دریافت می‌کند با هدف گشت و گذار و تفریح سفر می‌کند و کشور میزبان صرفاً اجازه اقامت او در مدت زمان کوتاه و فقط برای انجام سفر تفریحی را می‌دهد. بنابراین فرد دارنده ویزا توریستی مجاز به اقامت طولانی‌مدت یا تحصیل و کار در آن کشور نیست. در صورتی که هدف فرد از سفر تحصیل یا کار باشد باید ویزای مخصوص به آن را گرفت. بر این اساس روادید یا ویزا به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود و برای اشاره به نوع ویزا از حروف اختصاری انگلیسی در سند ویزا استفاده می‌شود؛ مثلاً حرف (B) در سند ویزا نشانگر ویزا توریستی است. رایج‌ترین انواع ویزا بر حسب نوع سفر را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

ویزا توریستی: ویزا توریستی شناخته‌شده‌ترین نوع ویزا است و برای اهداف گردشگری و سفرهای تفریحی صادر می‌شود. ویزا توریستی جزو ویزاهای کوتاه مدت به حساب می‌آید.

ویزای کاری: این ویزا به آن دسته اتباع خارجی داده می‌شود که قصد تجارت، استخدام در یک سازمان شغلی و یا تأسیس شرکت در کشور میزبان را دارند.

ویزای تحصیلی: این ویزا به متقاضیانی که قصد تحصیل در یکی از دانشگاه‌های کشورهای خارجی را دارند داده می‌شود و دارنده آن صرفاً مجاز است در مدت زمانی کوتاه و جهت تکمیل مراحل تحصیلی در کشور میزبان اقامت کند.

ویزای درمانی: افرادی که جهت درمان به کشورهای دیگر سفر می‌کنند ملزم به دریافت ویزای درمانی هستند. بدیهی است متقاضیان برای گرفتن ویزا درمان لازم است جهت اثبات وضعیت جسمانی خود مدارک پزشکی معتبر و قابل قبولی ارائه کنند.

ویزای ازدواج: این ویزا همان‌طور که از عنوانش پیدا است مختص متقاضیانی است که قصد ازدواج با فردی از ملیت کشور مقصد را دارند. دارنده این ویزا مجاز است به واسطه همسرش به کشور مقصد مهاجرت کند. لازم به ذکر است ویزای ازدواج صرفاً در برخی از کشورها مورد قبول است و شرایط اخذ ویزا به این شکل در هر کشور به‌کلی متفاوت از کشورهای دیگر است.

ویزای ترانزیت: این ویزا برای آن دسته مسافرانی صادر می‌شود که با پرواز ترانزیت سفر می‌کنند. از آنجا که پرواز ترانزیت شامل توقف در فرودگاه چند کشور مختلف در طول مسیر می‌شود بنابراین مسافران لازم است با دریافت ویزای ترانزیت اجازه ورود به کشور مقصد را داشته باشند. گفتنی است دارنده این ویزا صرفاً مجاز است به مدت زمان بسیار کوتاهی تا شروع پرواز بعدی و صرفاً در فرودگاه کشور مقصد حضور داشته باشد زیرا ویزا ترانزیت صرفاً جهت تعویض هواپیما صادر شده است و مانند ویزا توریستی نمی‌توان با آن از فرودگاه خارج شد و به گشت و گذار در مقصد مشغول شد.


صدور ویزا به شکل لیبل‌دار، الکترونیکی و فرودگاهی

اخذ ویزا با هر هدفی که باشد از تحصیل و کار گرفته تا گردش و سیاحت، از لحاظ نحوه صدور سند می‌توان آن را در سه دسته قرار داد:

ویزای لیبل دار یا برچسبی (Visa Label): زمانی که ویزا به صورت یک برچسب کاغذی به یکی از صفحات پاسپورت متقاضی الصاق می‌شود به آن ویزای لیبل دار یا اصطلاحاً برچسبی می‌گویند. این سند برچسب شده شامل اطلاعات هویتی مسافر، نوع ویزا مثلاً ویزا توریستی یا کاری و مدت زمان اقامت است و بسیاری از کشورها صرفاً این نوع ویزا را برای مسافران صادر می‌کنند. اشکال ویزای لیبل ‌دار در این است که در صورت بی‌احتیاطی ممکن است پاره یا مخدوش شود. بعلاوه برای اخذ ویزا به شکل لیبل ‌دار لازم است متقاضی از مدت‌ها قبل درخواست دهد و فرایند انجام آن نیاز به زمان بیشتری دارد و هزینه گرفتن ویزا لیبل‌دار نیز متفاوت است.

ویزای الکترونیکی (E-Visa): این ویزا که به آن ویزا آنلاین هم می‌گویند همان‌طور که از نامش پیدا است به ویزایی گفته می‌شود که به‌صورت غیر فیزیکی یا سیستمی صادر می‌شود و متقاضی درخواست ویزا را به‌صورت اینترنتی ثبت خواهد کرد و بعد نسخه الکتریکی ویزا را چاپ خواهد کرد. مزیت ویزا آنلاین در این است که روند صدور آن بسیار سریع‌تر از ویزای کاغذی یا همان لیبل دار است و مراحل آن به طور آنلاین طی می‌شود. بدیهی است در این شرایط متقاضی برای پرداخت هزینه ویزا لازم است مستر کارت داشته باشد. البته اگر شرایط پرداخت ارزی را ندارید و با فرایند دریافت این ویزا آشنایی ندارید نیازی به نگرانی نیست می‌توانید با دریافت خدمات ویزا سفرمارکت به راحتی ویزا الکترونیکی دریافت کنید. ناگفته نماند که این ویزا بیشتر برای سفرهای کوتاه مدت صادر می‌شود و در نتیجه بیشتر متقاضیان ویزا توریستی می‌توانند از آن بهره‌مند شوند و در صورتی که قصد اقامت طولانی‌مدت جهت کار یا تحصیل را داشته باشید بسیاری از کشورها برای این اهداف ویزا الکترونیکی نمی‌دهند.

ویزای فرودگاهی (Visa On Arrival): این ویزا جزو محبوب‌ترین‌ها است زیرا متقاضی بدون نیاز به درخواست برای گرفتن ویزا از مدت‌ها قبل و صرفاً در زمان ورود به فرودگاه کشور مقصد با ارائه برخی مدارک درخواست ویزا می‌دهد و به همین دلیل به آن ویزا در بدو ورود هم می‌گویند. بعلاوه فرایند صدور آن طی مدت زمان کوتاهی از ۱۰ تا ۲۰ دقیقه انجام می‌شود. اما باید توجه داشت که این ویزا صرفاً توسط برخی کشورها و برای مواردی که مدت زمان اقامت کوتاه است صادر می‌شود. بنابراین بیشتر برای ویزا توریستی کاربرد دارد. گفتنی است قیمت ویزا به شکل فرودگاهی از طریق کارت‌های اعتباری و یا پرداخت پول نقدی با ارز رایج کشور مقصد انجام‌پذیر است. بنابراین ریسکی که در اخذ ویزا به‌صورت فرودگاهی وجود دارد پرداخت هزینه سفر و همچنین هزینه ویزا اما ریجکت شدن و بازگشت به مبدأ است.

توجه داشته باشید که مدارک لازم برای ویزا به اشکالی که در بالا گفته شد متفاوت است و بیشتر وقت‌ها حق انتخاب از میان این گزینه‌ها ندارید. مثلاً اگر بخواهید ویزا توریستی به مقصدی را به‌صورت ویزا آنلاین بگیرید ممکن است کشور مقصد صرفاً برای توریست‌ها ویزا لیبل دار صادر کند و دیگر انواع ویزا مثل الکترونیک یا فرودگاهی را صادر نکند. البته گاهی هم حق انتخاب دارید و می‌توانید به دلخواه یکی از این انواع ویزا را انتخاب کنید. در این شرایط هزینه گرفتن ویزا به هر سه شکل متفاوت خواهد بود. به طور معمول قیمت ویزا فرودگاهی کمی بیشتر از قیمت ویزا در سفارت است.
اگر برای مقصد خاصی برنامه‌ریزی می‌کنید و نمی‌دانید کدام نوع ویزا را می‌توان برای سفر به کشور میزبان گرفت، کافی است با تیم پشتیبانی سفرمارکت تماس بگیرید تا اطلاعات کامل و دقیقی از ویزا به مقصد دلخواهتان در اختیارتان قرار داده شود. ضمن آنکه می‌توانید همه چیز را به سفرمارکت بسپارید و با دریافت این خدمات اجازه دهید سفرمارکت بهترین انتخاب از میان گزینه‌های ممکن را برایتان انجام دهد.


ویزای شینگن

خب حالا که با ویزا و دسته‌بندی‌های مختلف آن آشنا شدیم وقتش رسیده تا با یکی از پرچالش‌ترین و البته پرمتقاضی‌ترین نوع روادید یعنی ویزا شینگن هم آشنا شویم. منطقه شینگن بخشی از قاره اروپا است که شامل بیش از ۲۰ کشور اروپایی است. از آنجا که شرایط اخذ ویزا برای همگی این کشورها یکسان است طبق توافقی که میان آنها صورت گرفته است مسافران خارجی می‌توانند به جای آنکه برای ویزا هر یک از کشورهای این حوزه به طور جداگانه اقدام کنند تنها با اخذ یک ویزا تحت عنوان ویزای شینگن اجازه سفر به همه این کشورها را پیدا ‌کنند. به زبان ساده این ویزا یک ویزای چند کشوره است که با دریافت آن بطور همزمان می‌توان به تعداد زیادی از مقاصد اروپایی سفر کرد. طبیعتا هزینه ویزا شینگن نیز به همان نسبت از قیمت ویزا به مقاصد دیگر بیشتر است.


کشورهای بدون نیاز به ویزا برای ایرانیان

اینکه مسافران خارجی برای سفر به یک مقصد خاص نیاز به ویزا ورود به آن را داشته باشند و یا از آن معاف شوند به روابط کشورها و مناسبات سیاسی میان آنها بستگی دارد. به طور مثال همواره میان کشورمان و کشور همسایه ترکیه روابط دوستانه‌ای برقرار بوده است و این کشور جزو مقاصدی است که شهروندان ایرانی بدون ویزا می‌توانند به آن سفر کنند. جالب است بدانید هر قدر تعداد کشورهایی که شهروندان یک ملیت خاص می‌توانند بدون ویزا به آن سفر کنند بیشتر باشد اعتبار جهانی پاسپورت آن کشور هم بالاتر می‌رود. به طور مثال کانادا که شهروندان آن می‌توانند به ۱۸۶ کشور بدون ویزا یا با ویزا فرودگاهی سفر کنند در رتبه هشتم معتبرترین پاسپورت‌های دنیا قرار دارد.

در حال حاضر لیستی از کشورها هستند که شهروندان ایرانی‌ بدون نیاز به گرفتن ویزا و پرداخت هزینه ویزا می‌توانند به آنها سفر کنند. فهرست کشورهای بدون ویزا (visa Free Travel) برای ایرانی‌ها شامل ترکیه، گرجستان، ارمنستان، قزاقستان، عمان، قطر، مالزی، عراق، دومنیکا، ونزوئلا، جمهوری سورینام، هائیتی، جزایر کوک، نیووی و ایالت فدرال میکرونزی است. لازم به ذکر است فهرست کشورهایی که در اینجا از آنها نام بردیم ممکن است با تغییر روابط میان کشورها تغییر پیدا کند.


هزینه ویزا

نمی‌توان مبلغ مشخصی را برای هزینه ویزا مشخص کرد زیرا قیمت ویزا در درجه اول توسط کشور صادر کننده معین می‌شود و در درجه دوم بر حسب نرخ ارز مشخص می‌شود. بنابراین تغییرات تبدیل نرخ ارز به طور مرتب هزینه گرفتن ویزا را دچار نوسان می‌کند. گذشته از این موارد نوع ویزا (ویزا توریستی، کاری، تحصیلی…)، سن متقاضی (کودک و بزرگسال)، مدت اعتبار ویزا (بلند مدت یا کوتاه مدت) و قاره‌ای که به آن سفر می‌کنید همه در میزان قیمت ویزا دخیل هستند. به طور کلی هزینه ویزا مدت‌دار یا مقاصد اروپایی بیشتر است. در این بین نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که هزینه گرفتن ویزا در همان مراحل ابتدایی درخواست برای اخذ ویزا پرداخت می‌شود و چنانچه به هر دلیل ویزا رد شود هزینه‌ای به متقاضی عودت داده نمی‌شود. بنابراین با استفاده از خدمات ویزا سفرمارکت هم خیالتان بابت گرفتن ویزا راحت می‌شود و هم از پرداخت هزینه بیهوده پرهیز می‌کنید زیرا درصد خطا در انجام فرایند درخواست ویزا در این حالت کمتر است و در‌نتیجه شانس قبولی ویزا شما هم بیشتر می‌شود. در مجموع هزینه ویزا در انواع مختلف ویزا توریستی، کاری یا تحصیلی به مقاصد گوناگون را می‌توانید با جست‌وجو در میان فهرست ویزا سفرمارکت پیدا کنید.


شرایط و مدارک لازم برای گرفتن ویزا

طبیعتاً اولین و مهم‌ترین مدرکی که برای گرفتن ویزا به هر مقصدی نیاز است پاسپورت یا همان گذرنامه است. لازم است توجه داشته باشید که حداقل مدت اعتبار گذرنامه برای آنکه مورد تأیید سفارت قرار بگیرید هفت ماه است. در کنار آن سفارتخانه کشورهای مختلف شرایط و مدارک خاصی را برای اخذ انواع ویزا معین می‌کنند که لازم است برای اطلاع از آنها به طور خاص ویزا هر مقصد را به طور جداگانه مورد بررسی قرار داد. با این وجود برخی برخی مدارک تقریباً همیشه ثابت هستند که شامل فرم تکمیل شده درخواست اخذ ویزا، مدارک تمکن مالی به عنوان تضمین بازگشت متقاضیان ویزا توریستی به کشور خودشان، برگه عدم سوء پیشینه، ووچر یا تأییدیه رزرو هتل، بلیط پرواز رفت و برگشت، چند قطعه عکس پرسنلی و ترجمه مدارک هویتی نظیر شناسنامه است. علاوه بر آن لازم است قیمت ویزا نیز توسط مسافر به سفارتخانه پرداخت شود.

پس از دریافت همه مدارک، افسر سفارتخانه مربوطه مواردی را در نظر می‌گیرد تا صلاحیت فرد متقاضی ویزا را تأیید کند. بر این اساس بیشتر کشورها از ارائه ویزا به افرادی که سابقه انجام جرائم مختلف را دارند و یا در زمان درخواست برای ویزا پرونده حقوقی حل نشده دارند ممانعت می‌کنند. برخی از کشورها هم برای افراد با بیماری‌های خاص نظیر بیماری ایدز ویزا توریستی یا انواع دیگر ویزا را صادر نمی‌کنند. گذشته از همه اینها زمانی که دو کشور با یکدیگر وارد جنگ می‌شوند و یا روابط دوستانه آنها دچار تغییر می‌شود نیز روادید میان آنها لغو می‌شود و به شهروندان کشور مقابل ویزا نمی‌دهند.


مراحل و نحوه اخذ ویزا

اولین قدم برای گرفتن ویزا بعد از گردآوری مدارک مراجعه به سفارتخانه یا کنسولگری کشور مقصد است. در این مرحله متقاضی درخواست ویزا را به طور مکتوب و از طریق تکمیل کردن فرم‌های مشخص اعلام می‌کند. پس از آن مدارک لازم ضمیمه پرونده درخواست ویزا می‌شود و متقاضی قیمت ویزا را پرداخت می‌کند. در برخی موارد نیاز به انجام انگشت‌نگاری از سوی متقاضی وجود دارد که در همان سفارتخانه انجام می‌شود. بعد از آن کافی است روند صدور ویزا را تا انتها پیگیری کرد.

مدت زمان بررسی پرونده و تکمیل روند صدور ویزا بر حسب نوع ویزا، مقصد سفر و حتی میزان تقاضا متفاوت است. اما در مجموع توصیه می‌شود همیشه دست کم یک ماه قبل از موعد مقرر برای سفر اقدام به اخذ ویزا کنید. گفتنی است مراحل اخذ ویزا می‌تواند توسط فرد متقاضی و به طور مستقل انجام شود و یا از طریق آژانس‌های مسافرتی انجام شود. طبیعتاً زمانی که آژانس‌های مسافرتی کار را بر عهده می‌گیرند روند گرفتن ویزا سریع‌تر طی می‌شود و ریسک رد شدن یا ریجکت شدن ویزا به پایین‌ترین حد می‌رسد. زیرا کارشناسان ویزا همه احتمالات را در نظر می‌گیرند و تمامی ریزه‌کاری‌هایی که برای گرفتن ویزا هر کشور لازم است را در نظر می‌گیرند.


خدمات ویزا آنلاین

سفرمارکت درست مانند نامش طیف وسیعی از خدمات سفر را در برمی‌گیرد و خدمات ویزا آنلاین نیز از همین دست خدمات است. متقاضیان این خدمات افرادی هستند که به دنبال راهی مطمئن و کم دردسر برای اخذ ویزا جهت سفر یا مهاجرت به کشورهای دیگر هستند. این دسته افراد می‌توانند به طرق مختلف از سفرمارکت کمک بگیرند. در وهله اول آنهایی که به دنبال ویزا توریستی هستند می‌توانند با انتخاب آن دسته تورهای سفرمارکت که ویزا توریستی جزو خدمات پکیج تور محسوب می‌شود فرایند اخذ ویزا را به کارشناسان این حوزه بسپارند و با خیال آسوده راهی سفر شوند.

متقاضیانی که صرفاً به دنبال دریافت خدمات ویزا برای سفر به یک کشور هستند نیز می‌توانند این خدمات را از تعداد وسیعی از بهترین و معتبرترین آژانس‌های مسافرتی که تحت پوشش سفرمارکت قرار دارند، دریافت کنند. ضمن آنکه در این شیوه متقاضیان می‌توانند هزینه ویزا را به‌صورت ریالی پرداخت کنند. این موضوع به ویژه در هزینه گرفتن ویزا شینگن کاربرد دارد. زیرا بسیاری از کشورها این حوزه قیمت ویزا را به‌صورت آنلاین و از طریق کارت‌های اعتباری دریافت می‌کنند. بنابراین با درخواست اخذ ویزا دردسر پرداخت قیمت ویزا به این شیوه را ندارید. در کنار همه اینها تیم پشتیبانی سفرمارکت نیز می‌تواند در مراحل مختلف اخذ ویزا با ارائه پیشنهادات و راهکارهای کارآمد در کنار کاربران باشد.